Μανομετρία Οισοφάγου
Μανομετρία Οισοφάγου Υψηλής Ανάλυσης
Η μανομετρία οισοφάγου είναι μια εξέταση που εκτιμά την κινητικότητα του οισοφάγου, μέσω μέτρησης των πιέσεων και των περισταλτικών κυμάτων του οισοφάγου. Μ αυτό τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε την ισχύ των περισταλτισμών του οισοφάγου, καθώς και τον συγχρονισμό των μυϊκών συσπάσεων. Γίνεται με την τοποθέτηση ενός λεπτού καθετήρα μέτησης πιέσεων μέσω της μύτης, που καταλήγει στον οισοφάγο.
Γιατί γίνεται Μανομετρία Οισοφάγου Υψηλής Ανάλυσης;
Η Μανομετρία Οισοφάγου γίνεται για διερεύνηση συμπτωμάτων δυσκολίας στην κατάποση. Έχει προηγηθεί γαστροσκόπηση, πιθανώς και βαριούχο γεύμα, και έχει αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας, στενώσεων και γενικά ανατομικών προβλημάτων. Ο καθετήρας της Μανομετρία Οισοφάγου Υψηλής Ανάλυσης περιέχει πολλούς αισθητήρες πίεσης σε διαφορετική απόσταση. Μετρώντας τις πιέσεις του οισοφάγου σε κάθε σημείο σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της κατάποσης, μπορούμε να έχουμε μια πολύ ακριβή εκτίμηση της λειτουργίας του οισοφάγου.
Οι καταστάσεις που μπορεί να απαιτήσουν τη διενέργεια μανομετρίας είναι:
- Αχαλασία: Έχει συνήθως αναγνωριστεί από την τυπική εικόνα στη γαστροσκόπηση και στο βαριούχο γεύμα. Η τελική διάγνωση της αχαλασίας γίνεται με τη μανομετρία, η οποία επιτρέπει να καθορίσουμε τον τύπο της, και την ιδανική αντιμετώπιση.
- Διάχυτος οισοφαγικός σπασμός: Σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μη συντονισμένες διάχυτες συσπάσεις του οισοφάγου, που προκαλούν πολύ έντονο πόνο στο στήθος
- Σκληρόδερμα: Αυτοάνοση πάθηση που μεταξύ άλλων προκαλεί δυσκινησία οισοφάγου
- Προεγχειρητικός έλεγχος για αντιπαλιδρομική επέμβαση: Ίσως η πιο συχνή ένδειξη για την οποία διενεργείται Μανομετρία Οισοφάγου. Η πιο συχνή επιπλοκή της θολοπλαστικής είναι η δυσκολία στην κατάποση λόγω αυξημένων πιέσεων στην περιοχή της επέμβασης. Η παρουσία δυσκινησίας οισοφάγου αυξάνει την πιθανότητα μετεγχειρητικής δυσκολίας στην κατάποση. Μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή επιλογής επέμβασης από Θολοπλαστική Nissen 360 μοιρών. Συνήθης εναλλακτική είναι η Οπίσθια Θολοπλαστική Toupet 270 μοιρών που συνοδεύεται από χαμηλότερα ποσοστά δυσφαγίας.
Μανομετρία Οισοφάγου Υψηλής Ανάλυσης
Πως γίνεται;
Η Μανομετρία Οισοφάγου γίνεται σε εξωτερική βάση, και δε χρειάζεται γαστροσκόπηση ή μέθη. Συνήθως είναι πολύ καλά ανεκτή.
Προετοιμασία:
Φάρμακα που βελτιώνουν την κινητικότητα του οισοφάγου θα πρέπει να μην λαμβάνονται για 2-3 μέρες πριν την εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για κάποια καρδιολογικά φάρμακα. Καλό είναι να συνεννοούμαστε από πριν με το γιατρό μας. Τη μέρα της εξέτασης μένουμε νηστικοί για 8 ώρες, αλλά μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα φάρμακα μας με λίγο νερό.
Μανομετρία Οισοφάγου:
Ο γιατρός ψεκάζει τα ρουθούνια και το λαιμό με αναισθητικό spray για να μειωθεί η ενόχληση από την τοποθέτηση του καθετήρα Μανομετρίας Οισοφάγου. Στη συνέχεια ο καθετήρας τοποθετείται μέσα από τη μύτη μέχρι το άκρο του να φτάσει στον κατώτερο οισοφάγο και στο στομάχι. Αναπνέουμε αργά και ήρεμα, και προσπαθούμε να μην καταπίνουμε αν δε μας το πουν.
Αφού ο καθετήρας τοποθετηθεί στη σωστή θέση, ο γιατρός δίνει εντολές για μικρές γουλιές νερού. Ο καθετήρας Μανομετρίας Οισοφάγου Υψηλής Ανάλυσης μετράει πιέσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο καταγραφικό μηχάνημα, και αναλύονται η πίεση, η ταχύτητα και η αλληλουχία σύσπασης των μυών του οισοφάγου. Ο καθετήρας μπορεί να προωθείται και να τραβιέται κατά μερικά εκατοστά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση ο καθετήρας αφαιρείται και επιστρέφουμε στο σπίτι και στις συνήθεις ασχολίες μας. Μπορούμε να φάμε και να πιούμε μόλις περάσει η δράση του τοπικού αναισθητικού.
Κίνδυνοι:
Η Μανομετρία Οισοφάγου είναι γενικά πολύ ασφαλής και οι επιπλοκές ελάχιστες. Μπορεί να υπάρξει τραυματισμός της μύτης από την τοποθέτηση του καθετήρα και αιμορραγία που σταματά μόνη της. Αν υπάρχει πόνος στο λαιμό από ερεθισμό του φάρυγγα, περνά μετά από 1-2 μέρες.