Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (LPR)

Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (LPR)

Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Η Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (Laryngopharyngeal Reflux, LPR) είναι μια κλινική οντότητα που ανήκει στο φάσμα των εξωοισοφαγικών εκδηλώσεων της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμικής Νόσου. Συχνά λείπουν εντελώς τα κλασικά οισοφαγικά συμπτώματα της παλινδρόμησης δηλαδή ο πόνος στο στήθος και οι καούρες.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται οφείλονται στην επαφή γαστρικών υγρών με τον βλεννογόνο του λάρυγγα, του φάρυγγα, της μύτης και των παραρρινίων. Σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος της πεψίνης στην πρόκληση των συμπτωμάτων. Πιο σημαντική είναι η μετατροπή του γαστρικού οξέος σε αερόλυμα. Σε συνδυασμό με τις παροδικές χαλαρώσεις του οισοφάγου (TLERs) επιτρέπει στο οξύ να φτάσει σε όλες τις αναπνευστικές οδούςπροκαλώντας τα άτυπα συμπτώματα της Λαρυγγοφαρυγγικής Παλινδρόμησης.

Συμπτώματα Λαρυγγοφαρυγγικής Παλινδρόμησης:

Η Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση λέγεται και Σιωπηλή Παλινδρόμηση (Silent Reflux) επειδή δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα από τον οισοφάγο. Οι ασθενείς εμφανίζουν ανεξήγητο πόνο στον τράχηλο και βράγχος φωνής λόγω ερεθισμού του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.  Συνυπάρχει χρόνιος ξηρός βήχας και αίσθηση ότι το φλέγμα κολλάει στον λαιμό. Ο ερεθισμός του φάρυγγα προκαλεί ενόχληση στην περιοχή με αίσθημα κόμπου στον λαιμό και δυσκολία στην κατάποση. Η δύσοσμη αναπνοή (halitosis) είναι ένα άτυπο σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει παλινδρόμηση, ειδικά όταν η διερεύνηση για άλλες αιτίες έχει αποβεί αρνητική.

Διάγνωση Λαρυγγοφαρυγγικής Παλινδρόμησης:

Τα συμπτώματα LPR από τον φάρυγγα συνήθως διερευνώνται αρχικά με γαστροσκόπηση και λήψη πολλαπλών βιοψιών. Η εξέταση μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογική. Η λαρυγγοσκόπηση από ΩΡΛ μπορεί να αποκαλύψει εξέρυθρη και οιδηματώδη την περιοχή του λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές. Το οισοφαγογράφημα με βαριούχο γεύμα  μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την κινητικότητα και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του οισοφάγου. Βοηθάει επίσης να αποκλείσουμε εισρόφηση τροφής κατά την κατάποση.

Η εξέταση που μας δίνει τις περισσότερες πληροφορίες για την Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση είναι η pHμετρία οισοφάγου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα pHμετρίας στο λάρυγγα, με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς ειδικά για αυτό το σκοπό.

Θεραπεία Λαρυγγοφαρυγγικής Παλινδρόμησης:

Η θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είναι ίδια με τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αλλαγή τρόπου ζωής,  απώλεια βάρους, αποφυγή τροφών που προκαλούν παλινδρόμηση. Επίσης ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού, αποφυγή γευμάτων για 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση και μείωση των επιπέδων άγχους στο βαθμό του δυνατού. Αν τα συμπτώματα επιμένουν μπορούν να δοκιμαστούν φάρμακα όπως και στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις Λαρυγγοφαρυγγικής Παλινδρόμησης, η μόνη λύση μπορεί να είναι η επέμβαση Stretta ή το χειρουργείο, είτε με τη μέθοδο της Λαπαροσκοπικής Θολοπλαστικής ή με Επέμβαση Linx. Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα μερικής μόνο ανακούφισης, ή και υποτροπής των συμπτωμάτων LPR στο μέλλον.