Γαστρικό Bypass για παλινδρόμηση

Λαπαροσκοπικό Roux en Y Γαστρικό Bypass για Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Λαπαροσκοπική Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass)

Η Λαπαροσκοπική Γαστρική Παράκαμψη ή Γαστρικό Bypass χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως επέμβαση μεγάλης απώλειας βάρους σε Νοσογόνα Παχύσαρκους ασθενείς. Χρησιμοποιείται όμως και στην παλινδρόμηση σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι κατά βάση μια πλήρως αντιπαλινδρομική επέμβαση. Αποκλείει το ανώτερο στομάχι και τον οισοφάγο, τόσο από το τμήμα του στομάχου που παράγει το οξύ, όσο και από τη χολή, η οποία κατευθύνεται προς το έντερο, σε αρκετή απόσταση από τον οισοφάγο.

Οι ενδείξεις για να διενεργηθεί Γαστρικό Bypass για παλινδρόμηση  αντί της Θολοπλαστικής είναι:

  • Παχύσαρκοι ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος 35 και άνω
  • Ασθενείς με βαριά χολική γαστρίτιδα και παλινδρόμηση χολής
  • Σε αποτυχία πολλαπλών θολοπλαστικών

Το Γαστρικό Bypass για παλινδρόμηση είναι τεχνικά περίπλοκη και διαιτολογικά απαιτητική επέμβαση. Οδηγεί σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, αλλά κάνει απαραίτητη τη λήψη βιταμινούχων και διατροφικών συμπληρωμάτων, καθώς και διαιτολογική παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής. Γι’ αυτό το λόγο διενεργείται σε άτομα που έχουν ανάγκη πολύ μεγάλης απώλειας βάρους. Διενεργείται επίσης σε περίπτωση διατροφικών συνηθειών που θα οδηγούσαν σε αποτυχία μια από τις συνηθισμένες μεθόδους απώλειας βάρους.

Τεχνική Γαστρικού bypass :

Το Γαστρικό bypass εκτελείται λαπαροσκοπικά με 5 μικρές τομές. Αρχικά διαχωρίζουμε ένα μικρό τμήμα του ανώτερου στομάχου χωρητικότητας γύρω στα 40-50ml, από το υπόλοιπο στομάχι. Στη συνέχεια διαχωρίζουμε το λεπτό έντερο και ενώνουμε με το περιφερικό τμήμα του στο μικρό τμήμα του στομάχου. Στο τέλος συνδέουμε το κεντρικό τμήμα ξανά με το έντερο σε πιο απομακρυσμένο σημείο.

Το αποτέλεσμα είναι, μετά από Γαστρικό bypass, η τροφή που καταναλώνει ο ασθενής να μπαίνει στο μικρό τμήμα του στομάχου και να το γεμίζει γρήγορα με αρκετά μικρές ποσότητες προκαλώντας αίσθημα πλήρωσης. Στη συνέχεια η τροφή διέρχεται από τμήμα λεπτού εντέρου μήκους 1 μέτρου περίπου (τροφική έλικα), στο οποίο δεν αναμειγνύεται με γαστρικά υγρά, παγκρεατικά υγρά και χολή, με συνέπεια να μην απορροφάται. Παράλληλα, τα υγρά που βοηθούν στην πέψη διέρχονται από τμήμα εντέρου μήκους περίπου 1 μέτρου, στο οποίο δεν αναμειγνύονται με τροφή (χολοπαγκρεατική έλικα).

Αποκατάσταση:

Οι ασθενείς ξεκινούν να πίνουν υγρά το απόγευμα μετά την επέμβαση, και παίρνουν εξιτήριο μετά από 2-3 ημέρες εφόσον μπορούν να σιτίζονται ικανοποιητικά. Ακολουθείται ειδική διατροφή για 4-6 εβδομάδες, και διαιτολογική παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Το Γαστρικό bypass αλλάζει εντελώς την ανατομία και το μεταβολισμό του ασθενούς. Τα όξινα γαστρικά υγρά και η αλκαλική χολή είναι οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης συμπτωμάτων, οισοφαγίτιδας, οισοφάγου Barrett, και καρκίνου. Με τη Γαστρική Παράκαμψη ανακατευθύνονται σε τμήμα του εντέρου που βρίσκεται αρκετά μακριά από τον οισοφάγο (τροφική έλικα εντέρου μήκους περίπου 1 μέτρο). Ταυτόχρονα η απώλεια μεγάλης ποσότητας βάρους, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η επέμβαση είναι τεχνικά περίπλοκη και απαιτεί πολύ προχωρημένες λαπαροσκοπικές ικανότητες από την πλευρά του χειρουργού. Χρειάζεται επίσης υποστήριξη από πολύ καλά οργανωμένη και έμπειρη ομάδα, ακόμα κι αν διενεργείται για παλινδρόμηση αντί της παχυσαρκίας. Η πλήρης αλλαγή της ανατομίας του γαστρεντερικού, όσο κι αν φαίνεται τρομακτική, είναι πλήρως αναστρέψιμη. Αποκατάσταση φυσιολογικής ανατομίας γίνεται εφόσον είναι επιθυμητό, ή σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλης απώλειας βάρους.

Το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί μετά από Γαστρική Παράκαμψη είναι η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με προληπτική καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής. Η δια βίου διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Βοηθά στο να προλαμβάνονται ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, να αναγνωρίζονται και να θεραπεύονται εφόσον εκδηλωθούν.