Αλλαγή τρόπου ζωής, άρση κεφαλής

Αλλαγή τρόπου ζωής, Άρση Κεφαλής Κρεβατιού

Αλλαγή τρόπου ζωής

Η πρώτη και πολλές φορές πιο αποτελεσματική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ήπιας πρωτοεμφανιζόμενης παλινδρόμησης είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μπορούν να κάνουν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής μη απαραίτητη.

Αλλαγή τρόπου ζωής, Απώλεια βάρους:

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αιτιολογικούς παράγοντες της παλινδρόμησης. Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω του ενδοκοιλιακού λίπους αυξάνει την πίεση πάνω στο στομάχι, προκαλώντας παλινδρόμηση γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο. Απώλεια βάρους ισοδύναμη με 3,5 μονάδες Δείκτη Μάζας Σώματος οδηγεί σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης.

Κατάκλιση σε ημικλινή θέση:

Απλή και αποτελεσματική αλλαγή τρόπου ζωής, ειδικά για όσους έχουν συμπτώματα το βράδυ. Η οριζόντια κατάκλιση διευκολύνει την παλινδρόμηση γαστρικών περιεχομένων. Συστήνεται ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού, είτε με στηρίγματα κάτω από το στρώμα ή με στηρίγματα κάτω από τα πόδια του κρεβατιού. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό μαξιλάρι σφήνα. ‘Ολα τα παραπάνω εμποδίζουν ή τουλάχιστον μειώνουν την παλινδρόμηση μέσω της βαρύτητας. Η χρήση πολλών μαξιλαριών δεν είναι τόσο αποτελεσματική, καθώς τείνουν να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατάκλιση με άδειο στομάχι:

Όσο πιο γεμάτο είναι το στομάχι, τόσο περισσότερη πίεση εφαρμόζεται στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, υπερνικώντας την πίεση του και προκαλώντας παλινδρόμηση, ειδικά όταν είμαστε σε θέση κατάκλισης. Γι’ αυτό προτιμάμε να μην ξαπλώνουμε για 2-3 ώρες μετά από γεύμα, για να δώσουμε στο στομάχι το χρόνο να αδειάσει.

Αλλαγή τρόπου ζωής, Διακοπή καπνίσματος:

Σε άτομα φυσιολογικού βάρους, το κάπνισμα προκαλεί χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, προάγοντας παλινδρόμηση. Διακοπή καπνίσματος οδηγεί σε σημαντική βελτίωση ή ακόμα και ίαση των συμπτωμάτων μετρίου και σοβαρού βαθμού παλινδρόμησης. Σε παχύσαρκα άτομα διακοπή καπνίσματος δε φαίνεται να βοηθά, λόγω διαφορετικού μηχανισμού πρόκλησης παλινδρόμησης.

Αποφυγή αλκοόλ:

Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή οξέος από το στομάχι, ενώ άλλες ουσίες που περιέχονται στο ποτό (π.χ. φλαβινοειδή στο κόκκινο κρασί), προκαλούν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Αποφυγή διάτασης στομάχου:

Μεγάλα γεύματα και αεριούχα ποτά και μπύρα αυξάνουν την πίεση εντός του στομάχου οδηγώντας σε παλινδρόμηση.

Αποφυγή τροφών που προκαλούν παλινδρόμηση:

Τα πικάντικα φαγητά, η σοκολάτα, ο καφές, τομάτες, εσπεριδοειδή και κρεμμύδια προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στους εκλυτικούς παράγοντες σε διαφορετικούς ανθρώπους, και ο καλύτερος τρόπος να ταυτοποιήσουμε τι προκαλεί την παλινδρόμηση είναι να κρατάμε ημερολόγιο γευμάτων και συμπτωμάτων.

Αλλαγή τρόπου ζωής, αποφυγή τροφών

Εκλυτικοί και Ανακουφιστικοί Παράγοντες